Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Διαμαρτυρία Συλλόγων Ν.Α. Χίου, Λέσβου και Σάμου σχετικά με το Σχέδιο Οργανισμού Περιφέρειας Βιορείου Αιγαίου

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλαν οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Ν.Α. Χίου, Λέσβου και Σάμου προς τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Γιάννη Ραγκούση, με αφορμή το σχέδιο οργανισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που μας κοινοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και δημιουργεί φόβους για υπαλληλική μετανάστευση και απαξίωση των υπηρεσιών στα νησιά της περιφέρειας πλην της έδρας.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ

ΧΙΟΥ ΣΑΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

28 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΣ : 1.κ. Υπουργό Εσωτερικών

2.κ. Υφυπουργό Εσωτερικών


ΚΟΙΝ: 1.κ.κ. Βουλευτές Νομών

2. κ.κ Νομάρχες Ν.Α.Λέσβου , Σάμου Χίου

3. κ. Περιφερειάρχη Π.Β..Α

4. ΕΝΑΕ

5. ΤΕΔΚ Νομών

6.ΑΔΕΔΥ

7. ΟΣΥΝΑΕ

8. Εμπορικά Επιμελητήρια νομών

9. ΤΕΕ ΠΒΑιγαίου

10. ΜΜΕ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Το σχέδιο Οργανισμού της αιρετής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι η παρούσα κυβέρνηση στη σπουδή της να εφαρμόσει τη λεγόμενη διοικητική μεταρρύθμιση, με την υλοποίηση του Καλλικράτη, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής μας περιφέρειας. Όπως κατά τη διαβούλευση για τον Καλλικράτη, οι προτάσεις και τα αιτήματά μας για να ενσωματωθεί η διάσταση της νησιωτικότητας δεν λήφθηκαν υπόψη, έτσι και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο οργανισμού που αντιμετωπίζει τα νησιά μας όπως την ηπειρωτική Ελλάδα.

Από την πρώτη ανάγνωση του σχεδίου γίνεται φανερό ότι πρόκειται για έναν οργανισμό που δεν έχει λάβει καθόλου υπόψη ούτε τις ανάγκες της νησιωτικής περιφέρειας, ούτε την υφισταμένη κατάσταση προσωπικού στις ΝΑ της Περ. Βορείυο Αιγαίου. Παρατηρείται ένας υπερσυγκεντρωτισμός υπηρεσιών στην έδρα της περιφέρειας, καθώς στις περιφερειακές ενότητες δεν προβλέπονται Διευθύνσεις Προγραμματισμού ή Τεχνικές Υπηρεσίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υλοποίηση των έργων και την προώθηση των ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες πέραν της Λέσβου. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου σημαίνει άμεση υποβάθμιση τόσο των νησιών μας όσο και των υπαλλήλων που υπηρετούν στις ΝΑ.

Δεν γίνεται καμία αναφορά στο ρόλο της Αντιπεριφέρειας (αρμοδιότητες, χωροθέτηση κλπ).

Η προχειρότητα στην κατάρτιση του σχεδίου οργανισμού της Περιφέρειας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα σχέδια που αφορούν τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για έναν οργανισμό που δεν αποτελεί προϊόν μελέτης, αλλά αποτέλεσμα copy paste!

Το συγκεκριμένο σχέδιο οργανισμού δημιουργεί εύλογα φόβο για αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού και σύσταση προσωποπαγών θέσεων. Εντάσσεται και αυτό στο οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα – ο οποίος σύμφωνα με πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη ευθύνεται για την οικονομική κρίση και όλα τα κακά της μοίρας μας! Το σκηνικό που έχει στηθεί από επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με τα ΜΜΕ στοχεύει στη συστηματική και με κάθε μέσο απαξίωση του δημόσιου τομέα πρώτα σε επίπεδο εντυπώσεων και στη συνέχεια – με τακτικές όπως η προώθηση και εφαρμογή των συγκεκριμένων οργανισμών – με την ουσιαστική απαξίωση των υπηρεσιών στις τοπικές κοινωνίες.

Η αιρετή Περιφέρεια, σύμφωνα με το νόμο του Καλλικράτη, έχει να διαδραματίσει ένα ρόλο-κλειδί στην ευρύτερη αναπτυξιακή προσπάθεια της περιοχής και είναι αναγκαίο να συνδυάζει:

  • Τον επιτελικό ρόλο των υπηρεσιών στην έδρα της.
  • Τη στελέχωση των υπηρεσιών της ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά.
  • Την πολύπλευρη αξιοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού.
  • Τον κομβικό ρόλο των Περιφερειακών της Ενοτήτων, όπως αυτές έχουν οριστεί από το Νόμο, ως στοιχεία δημοκρατικής νομιμοποίησης και εκπροσώπησης των τοπικών κοινωνιών.

Επισημάνσεις:

  • Η συρρίκνωση των υφιστάμενων υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στις επί μέρους Περιφερειακές Ενότητες, όπως διαφαίνεται από το Προσχέδιο το Οργανισμού, και η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στην έδρα της Περιφέρειας, αγνοεί την πρόβλεψη του Νόμου για εκπροσώπηση των Περιφερειακών Ενοτήτων, αγνοεί τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που συνδέονται με τη νησιωτική μας φυσιογνωμία, υποσκάπτει στην πράξη τη δυνατότητα της Περιφέρειας να έχει θετικό ρόλο στην καθημερινή ζωή του πολίτη και αντί για την ανάπτυξη θα σημάνει την υποβάθμιση των νησιών μας, επίσης η προκλητική αδιαφορία του συντάκτη για τη νησιωτική ιδιαιτερότητα, αν μη τι άλλο, αναδεικνύει σαφέστατο έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης και λειτουργίας.

  • Επιπρόσθετα στο Προσχέδιο Οργανισμού κατά τρόπο που δεν ευσταθεί νομικά και διοικητικά προβλέπεται η σύσταση «Διεύθυνσης Διοίκησης και Διεύθυνσης Οικονομικού με αρμοδιότητα όλη την Περιφέρεια και την περιφερειακή ενότητα Λέσβου». Η ταύτιση σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο ολόκληρης της Περιφέρειας με μια (!) περιφερειακή ενότητα (αυτή της έδρας) αν δεν αποκαλύπτει άγνοια του συντάκτη, υποκρύπτει το μακροπρόθεσμο στόχο της υπαγωγής όλων των περιφερειακών ενοτήτων σε αυτήν της Λέσβου. Απαιτούμε συνεπώς να απαλειφθεί η συγκεκριμένη διάταξη.
  • Συμπερασματικά υπογραμμίζουμε ότι η διαφαινόμενη από το Σχέδιο Οργανισμού συρρίκνωση αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και προσωπικού σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων και υπερσυγκέντρωση στην έδρα (Μυτιλήνη), θα σημάνει υποβάθμιση των νησιών και ελλιπή εξυπηρέτηση των πολιτών .

Απαιτούμε

  1. Την κατάρτιση νέου σχεδίου οργανισμού, όπου θα λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα, θα αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση στις Ν.Α. και την Περιφέρεια, θα καταγράφονται οι ανάγκες και θα αξιοποιούνται οι υφιστάμενες ειδικότητες με την δημιουργία τουλάχιστον τόσων θέσεων ανά κλάδο και ειδικότητα, όσες ο αριθμός του υπηρετούντος προσωπικού στους καταργούμενους οργανισμούς.
  2. Ενίσχυση των υπηρεσιών στις Περιφερειακές Ενότητες (δηλ. στα νησιά Χίος, Σάμος, Ικαρία, Λέσβος, Λήμνος) και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να καλύπτονται εντός των νησιών οι αρμοδιότητες των σημερινών νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων που δεν μεταφέρονται στους δήμους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών.
  3. Να προβλεφθεί με ειδική διάταξη (και όχι μόνο στα λόγια του αρμόδιου υπουργού) η ορθή αξιοποίηση-διαχείριση όλων των υπαλλήλων των Ν.Α. στις υπό σύσταση Περιφερειακές Ενότητες ή με την σύμφωνη γνώμη τους σε κενές θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ανάλογα με τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα, και πάντα μέσα στα όρια των νησιών μονίμου κατοικίας τους, για να μην διαλυθούν οικογένειες.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ

ΣΑΜΟΥ

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Σοφοτάσιος

ΧΙΟΥ

Η Πρόεδρος

Κλεάνθη Κωστάλα

ΛΕΣΒΟΥ

Η Αντιπρόεδρος

Ρεβέκκα Καρίπη


Δεν υπάρχουν σχόλια: